Melkoinen tauti meillä jylläsi, sillä oikeastaan vasta nyt alamme olla taas vireessä. Tai vireessä ja vireessä, kun mitään erityistä ei tehdä. Mies sentään ajeli muutamaan kertaan lumia ja minä olen käynyt kompostorilla...  Kissan jäljet oiivat ainoat elolliset merkit lumihangessa. Ne johtivat suoraan aitan kissanluukusta sisälle.

Me potilaat olemme kyllä syöneet kiitettävästi. Etukäteen pelkäsin, miten kamalasti jouluruokaa joutuu haaskuun, kun kaikki ruokavieraat oli peruutettava. Kaikki kolme laatikkoa (peruna, lanttu, porkkana) saatiin melkein loppuun asti syötyä. Muutama keitetty punajuuri ehti homeeseen. Tein nimittäin Pirkka-reseptilehdykän punajuurivuokaa (+ vuohenjuustoa, hunajaa ja timjamia). Ei tehdä toista kertaa. Söihän sitä, mutta ei erikoista. Se kyllä syötiin, mutta keitin pari ylimääräistä ja ne jäivät kaappiin.

Sillit ja silakat on syöty, maksapateeta on vielä jäljellä. Muutama kylmäsavulohiviipale meni jo joulupäivänä parempiin suihin. Perunoita saattaa olla muutama pussin pohjalla.

Kinkkukin on jo loppusuoralla. Jos kaupasta löytyy herneitä, keitän lopusta hernesopan. Olisin jo tehnytkin sen, mutta Cittarin hernehylly ammotti tyhjänä. Pari päivää sitten tein laatikkoruoan eli perunaviipaleista, sipulista, kinkusta ja kermasta ihanan laatikon, jota pisteltiin hyvällä ruokahalulla kahtena iltana. Vähän jäi vielä lounaaksi minulle.

Tänään tein uuden kotijuuston uudenvuoden kunniaksi. Ja punaisesta maidosta, joka maksoi kaupassa 50 senttiä purkki. Lisäksi jääkaapista löytyi yksi vanhentunut rasvaton maito ja sekin meni samaan pataan. 4 + 1 maitoa, 1 piimä jota hapatin vuorokauden huoneenlämmössä + 3 munaa ja vähän suolaa eli perusmunajuusto.

Joulukattausta ei siis oikeastaan ollut, mutta kukat kukkivat vielä upeasti. Tai eihän me kattilasta syöty, ei suinkaan, mutta en vain ottanut kuvia pienestä kahden hengen joulupöydästämme. Liina ja kukat kyllä olivat samat ja ykkösastiat pöydässä.

Vaikka joulun ruokalasku oli huikea, ei sen jälkeen ole tarvinnut kaupasta hakea muuta kuin leipää. Ensimmäisellä käynnillä mies osti kaupan viimeisen leipäpussin: homeisia porkkanasämpylöitä. Valitin valmistajalle, mutta leipurit ovat varmaan joulunvietossa. Maitokin riitti, paitsi siis nuo munajuustotarpeet.

Piparkakkuja on jäljellä eikä taatelikakkua ole avattukaan. Suklaat ja melkein kaikki vihreät kuulat on syöty, samoin mandariinit, joista sain kielen rikki. Vaa´assa en ole käynyt, sekin saattaisi mennä rikki.