On tämä elämä vaarallista. Oikein säikähdin, kun äsken luin tällaisen uutisotsikon. Ensin ajattelin, että onneksi en ole kyseisen herran kalsareiden kanssa missään tekemisissä, mutta kyse on paljon laajemmasta ongelmasta eikä itse asiassa lainkaan naurettava.

Kopioin koko netti-Iltalehden Aamulehdestä lainaaman ja alun perin ruotsalaislehden julkkaiseman uutisen tähän muistutukseksi siitä, että eipä kannata vetää upouusia pöksyjä suoraan kaupan paketista jalkaan.

"Björn Borgin alushousuissa hirveä määrä myrkkyjä

19.8.2008 17:44

Ruotsalaislehti Göteborgs Postenin teettämä tutkimus paljastaa, että Björn Borgin alushousuista on löytynyt valtavia määriä ympäristömyrkkyä. Asiasta kertoo Aamulehti verkkosivuillaan.

Tutkimuksessa analysoitiin kaksi paria kalsareita, joista toiset hankittiin tavaratalosta ja toiset urheiluliikkeestä. Molemmista pareista löytyi runsaasti haitallista nonyylifenolietoksylaattia, joka on vesieliöille erittäin myrkyllistä.

Myrkky on kielletty EU:ssa, mutta sallittu tuontitekstiileille, Aamulehti kertoo.

Ruotsin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Ruotsalainen vesi -yhdistyksen mukaan tekstiileissä saisi olla myrkkyä enintään 20-50 milligrammaa kiloa kohden. Tekstiilituojien oma järjestö puolestaan ehdottaa määräksi 250 milligrammaa kiloa kohti. Määrät ylittyvät reippaasti Björn Borgin kalsareissa, sillä toisissa testikalsareissa myrkkyä löytyi 490 mg/kilo ja toisissa peräti 860 mg/kilo.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Helsingin Sanomat uutisoi viime marraskuussa, että samaa myrkkyä sisältäviä lasten haalareita vedettiin pois markkinoilta Ruotsissa ja Suomessa."

Huh-huh. On tuossa aika moninkertainen annos myrkkyä. Epäilemättä nämä eivät ole ainoat myrkkykalsarit markkinoilla eikä uutinenkaan ole ensimmäinen laatuaan, vaikkakin hyvä muistutus taas kerran. Tullilaboratorio ei edes "vanhoina hyvinä aikoina" ehtinyt tutkia kuin murto-osan Suomeen tuotavista tavaroista, nyt ei varmaan sormen kynnen mustuaisenkaan vertaa. Mitähän kaikkea me rassukat tietämättämme päällemme puemme, minkä päällä nukumme ja mitä suuhumme viemme? Minullakin on yksi uusi pussilakana, jota en ole raaskinut vielä käyttää enkä pistää edes pesukoneeseen, mutta taidankin viedä sen heti muistaessani pyykkilaatikkoon.

Mutta heräsi kysymys: liukeneeko tämmöinen myrkky pesukoneessa vaatteesta ja kun se mahdollisesti liukenee, niin hajoaako se vai huilaako suoraan sellaisenaan Suomenlahteen? Mutta jos hajoaa, niin millaisiksi yhdisteiksi hajoaa? Vai hajoaako myrkyllisiksi alkuaineiksi, kun kerran sanotaan, että se on vesistöille erittäin myrkyllinen aine. Toisaalta hyvä kun ei ole kemisti, mutta mitä ihmettä me olemme tälle asuttamallemme ja lainaksi saamallemme pallolle oikein tekemässä? Mitä merkitystä on jollain EU:n kiellolla, jos vaatteet saa liottaa Kiinassa ynnä muissa tuotantomaissa ties missä liuoksissa? Varmaankin tuotteet myrkytetään siksi, etteivät laivassa homehdu tai etteivät ruumassa majailevat isommat ja pienemmät oliot nakerra niitä kappaleiksi.

746398.jpg

Ajattelin äsken käydä poimimassa hyvänlaisen ämpärillisen karviaisia, kun mieskin mainosti, että yksi pensas oikein roikkuu marjoista. Retki ei kestänyt montaa minuuttia ja nyt voin todeta, että viimeiset marjat on nyt tältä kesältä poimittu. Saalis: pari senttiä sangon pohjalla karviaisia, pari kourallista punaherukoita ja muutama nuutunut mustaherukka. Menin lupaamaan tyttärellekin marjoja, mutta onneksi hänellä on pieni pakastin jo muutenkin täynnä.

Eikä Maxkaan sitten ratsastanut itseään olympiamitaleille. Silti suoritus oli upea, ainakin maallikon silmiä hivelevä. Se sentään nosti sijoitustaankin muutamalla pykälällä ja tätä ei kaikista suomalaisurheilijoista todellakaan voi sanoa. Hyvä Max!