Minä löysin aarteen. Tai siis rahallisesti tuskin se on hirvittävän arvokas, sillä sehän ei ole ns. suurta taidetta. Minusta tämä kuitenkin on viehättävä löytö, etenkin näin Arabian 135-vuotisjuhlavuonna. Tämä n. 15 x 15 cm:n lautanen on Arabian tehdasvierailuja varten tehty lahjalautanen. Sitä on valmistettu takana olevasta leimasta ja kuvituksessa käytetyistä tuotteista päätellen 1950-luvun lopulta tai 60-luvun alussa. Leima on Arabian kruunuleima, joka oli käytössä 1949 - 1964 kotimaan tuotannossa. Mielenkiintoista on se, että takana lukee "Med tack för besöket" eli lahjan ovat saaneet - tai voineet ostaa - ruotsinkieliset vieraat. Suomenkielisiä varten on kaiketi ollut oma versionsa?

Valitettavasti posliinilautanen kiiltää sen verran pahasti, että kuvaa ei saa tämän paremmin onnistumaan. Ylärivissä kuitenkin on ilmiselvästi Helsingissä sijaiseva Arabian tehdas. Tehtaan siluetin tunnistaa vieläkin, vaikka piirros on muutaman vuosikymmenen takaa.

Seuraavassa rivissä työskennellään tehtaassa. Siellä kuljetetaan savipötköjä, muovataan, koristellaan, poltetaan ja pakataan. Varsinkin naishahmojen perusteella veikkaan, että lautasen on ehkä saattanut piirtää Raija Uosikkinen. Tämä siis on pelkkä arvaus, sillä signeeraus puuttuu.

2004026.jpg

Tässä alarivissä on tuttuja sarjavalmiseisia tuotteita, kun keskirivissä ehkä on taideteollisuusosaston vaaseja ja kannuja. Niiden tekijöitä en osaa tunnistaa eikä tähän hätään kirjallisuudestakaan ollut apua.

Alarivistä sen sijaan tunnistan monta tuotetta. Oikeassa laidassa on selvästi Friedl Kjellbergin riisiposliinia, jonka valmistus alkoi jo sodan jälkeen. Tunnistettavia 1950-luvun tuotteita ovat ainakin Kaarina Ahon munakana sekä monet Kaj Franckin tuotteet, kuten suolasirotin, kaadin ja kermakannu sekä kahvallinen Kilta-sarjan, olisiko sokeriastia. Kiltaa on ainakin kaadin ja muotojensa perusteella myös kannellinen uunivuoka. Mutta ei kai Kiltaa koskaan ole koristeltu?

Kaj Franckilta on myös pyöreämahainen maitokannu, jonka koriste on tuttu, mutten saa tekijää mieleen. Kanan vasemmalla puolella oleva valkoinen raitakahvikuppi näkyy huonosti, mutta sen on myös Franckin suunnittelema ja oli tuotannossa 1957 - 1970. Franckia kai on myös vasemman laidan keskimmäinen kahvikuppi sekä luullakseni alarivin pyöreä kahvi- tai teekuppikin. Kirjoista tarkistin, että tumma teekannu rivistön keskellä on Ulla Procopén suunnittelema ja luullakseni myös alarivin paistinpannu, nimittäin jos se on Liekki-pannu.

Korkeaa maljakkoakaan en tunnista enkä kukkasin koristeltua ja selvästi pissipotalta näyttävää esinettä oikeassa laidassa. Muutama lautanen ja kahvikuppi jää myös tunnistamatta, mutta patsas on varmaankin Michael Schilkinin haukkapatsas. Hän teki pienoispatsaita, mutta myös mm. Helsingin Kauppakorkeakoulun ulkoseinän koristeet.

Jos keksin jostain puuttuvien koristeiden nimet, niin tulen lisäämään ne tänne. Muuten katselen ja ihailen lautasta ainakin toistaiseksi tässä työpöydälläni.