Vielä kerran paluu joulupöytään, vaikkakaan ei tämän jouluiseen. En vielä oikein osaa käyttää uutta kameraani ja minulla on suuria vaikeuksia kuvien siirtämisessä. Tämä edellisvuotinen kuitenkin suostui siirtymään tänne. Eivätpä nuo ruoat tai astiat vuosittain paljon vaihdu, eipä silti... 318930.jpg

Tämän vuoden herkut on nyt melkein syöty ja vuoatkin pesty, mutta huomenna aion vielä tehdä kertaalleen munajuuston. Joulumaitoja jäi sen verran, että juustotarpeet oli äkkiä kasasssa. Kinkku oli hyvää kotimaista possua ja kävipä niin, että hernesoppaan ei aineksia ei enää jäänytkään. Monena jouluna kinkkua on riittänyt suureenkin soppapadalliseen.

Ja sitten juuston resepti. Sitä voi tehdä muulloinkin kuin jouluna.

Perinteinen munajuusto

3 - 4 l maitoa kuumennetaan höyryävän kuumaksi, mutta ei aivan kiehuvaksi. Joukkoon sekoitetaan litra hapanta piimää, johon on vispattu pari kananmunaa. Kuumennetaan uudelleen lähes kiehuvaksi ja jätetään sitten noin puoleksi tunniksi hellan sivuun, kannen alle. Sitten kun hera on kunnolla irronnut, kaadetaan juustomassa siivilään valumaan. Hera kannattaa ottaa talteen ja käyttää esimerkiksi hiivaleivän nesteeksi (tai maustettuna juomaksi, jos pitää mausta). Valmiiseen massaan sekoitetaan maun mukaan suolaa, noin vajaa puoli teelusikallista. Kylmällä vedellä kasteltu juustomuotti (tai kahvinsuodatin) vuorataan kastellulla sideharsokankaalla ja massa kaadetaan tietysti muottiin. Päälle pannaan esimerkiksi teevati kevyeksi painoksi. Juustosta valuu heraa, joen se pannaan tarpeeksi suurelle lautaselle ja jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi (tai seuraavaan päivään).

Tämä kotijuuston teko on yhtä salatiedettä. Kun jouluksi tein kaksi juustoa peräkkäin täsmälleen samalla tavalla, samalla kertaa ostetuista punaisista maidoista ja laktoosittomista piimistä, tuli toisesta tuhti juusto, toisesta paljon paljon pienempi. Tietysti syynä on lämpötila, sillä en viitsi edes miettiä, missä lämpömittari on, vaan teen juuston aina näppituntumalla. Mieheni kyllä muistaa mainita, että anopin juusto on parempaa. - Nyt tämän kertainen juusto näytti suhteellisen pieneltä, mutta muuten onnistuneelta.