Tautivuoteella ollaan ja kuten jo aikaisemmin arvelin, jouluperinteet muuttuvat kertaheitolla. Sukupäivällinen on peruttu, mutta lahjakääröt käydään viemässä aattona ja jos jaksamme, käymme myös haudoilla. Kyllä joulu näinkin tulee. 

Talossa on jo nyt syötävää vaikka miten moneksi päiväksi, sillä tilaamamme kinkku ja laatikot oli haettava tänään kaupasta. Mies osti myös silakoita ja rupesi juuri valmistelemaan perinnesilakoitaan. Enkä minäkään osaa kuvitella joulua ilman kotijuustoa... Ehkä muutamat suunnittelemani herkut jäävät tekemättä, mutta nälkä ei missään tapauksessa vieraile talossa. Mies sai onneksi vaihdettua kinkun vähän pienempään.

Vaikka olemme kärvistelleet pitkin syksyä erilaisten flunssien kourissa, niin tämä on erilaista tautia. Perustellusti epäilemme olevamme sikainfluenssassa. Jos emme vielä ole tartuttaneet koko sukua, niin emme ainakaan nyt jouluna halua viedä tätä nopealiikkeistä tautia enää uusille uhreille, emme ainakaan suvun vanhusten vaivaksi.

Pihan lumityöt jäivät tältä päivältä tekemättä. Mies uskoi, kun ëhdotin painavasti ja vakavasti, että ei nyt lähtisi sairaana ulkotöihin. Itse kävin ottamassa muutaman ulkokuvan "sinisen hetken" aikaan iltapäivällä, jos niistä vaikka saisi ensi joulun kortit teetettyä. Kun jalassa oli kesäsandaalit ja villasukat, niin ulkoiluretki ei ulottunut paljon porraspäätä kauemmaksi, ei lähellekään kompostoria. Sinne pitää varmaan vielä tänään mennä, jotta tulisi  harrastettua edes viiden minuutin verran ulkoilua.

Oma yskäni on vähän hellittänyt eikä mieskään tunnu röhkivän yhtä tiuhaan kuin aikaisemmin. Nukuin pitkät, hyvää tekevät päikkärit, mutta heräsin siihen, kun hälyautoja meni ainakin kolmeen kertaan. Äänet tuntuivat kuuluvan läheltä ja kuulinkin valitettavan oikein. Alueuutisten mukaan viisi henkilöä on loukkaantunut jossain tässä lähellä, isollatiellä tapahtuneessa kolarissa. Minulla on omat epäilyni kolaripaikasta.

Moneen perheeseen on tulossa kurja joulu, eikä tämä takuulla ole edes ainoa kolari tämän joulun aikaan. Huomiselle ennustettu lumimyräkkä hirvittää jo etukäteen. Onneksi itse voimme lähteä valoisaan aikaan viimeisille tämän joulun ruokaostoksille, lähinnä maidon ja leivän hakuun.