Jos oikeusministeri syyllistyy veronkiertoon, niin ainakin minun oikeustajuni mukaan hänen pitäisi äkkipäätä erota virastaan eikä ainakaan mennä miehensä selän taakse. Veronkierrosta on ollut kysymys.  Pieninkin toisella teetettävä työn on veronalaista, myös silloin, kun luonnollinen henkilö teettää töitä toisella luonnollisella henkilöllä. Senhän nyt jokainen tietää.

Jos itse pyydän vaikka kaverini putkimiehen tai toisen kaverini sähkömiehen tulemaan meille tekemään remonttia iltatyönä ja maksan korvauksen suoraan käteen, tiedän taatusti kiertäväni veroja. Jos sen sijaan teetän työn vaikka samalla sähkömiehellä, mutta tilaan työn hänen firmansa kautta, saan kouraani laskun. Laskussa on eriteltynä erilaisia seikkoja, mm. arvonlisävero, koska kaverin firma on arvonlisäverovelvollinen. Itse en luonnollisena henkilönä hyödy arvonlisäveron vähennyksestä, kun en sitä saa vähentää mistään, mutta yhtä kaikki, se on maksettava. Sähkömiehen firma tietenkin suorittaa alvit verovirastolle, mutta saa miinustaa niistä firmaan tilaamiensa tarvikkeiden arvonlisäverot, sanotaan nyt vaikka ruuvien ja mutterien sekä pistorasioiden hankintahinnassa olevan alv:n. Luonnollisesti firma maksaa kaiken aikaa ennakkoveroja, sotu-maksuja ynnä muuta ynnä muuta, jotka hän on tietenkin leiponut minulle tekemäänsä laskuun. Selvä se, näin se menee. Jos joku velvoite on unohtunut hinnoittelusta, on se pois kaverini katteesta. Sen takia hänellekin saattaa tulla joskus kiusaus tehdä jokunen iltakeikka pimeästi.

Näin luultavasti graafikkokin on toiminut. Tässä ministeri-tapauksessa tietenkin virhe on korjattu ja vero maksettu. Graafikko ehkä tuli tunnonvaivoihin - tai säikähti kiinni jäämista -  ja teki äkkiä laskun kirjanpitoonsa sekä suoritti arvonlisäveron. Kaikki on kunnossa. Esimerkiksi jos lasku olisi ollut 980 euroa verottomana, olisi siihen päälle pitänyt merkitä vero, jolloin loppusumma olisikin ollut 1195,60. Nyt loppusummaan sisältyi arvonlisävero. Ero on aika suuri ja se on pois yrittäjän omasta katteesta. 

Näkisimmepä suoraselkäisen ministerin, joka tekisi omat johtopäätöksensä ja eroaisi. Yhtä hyvin jo pääministerin sopisi antaa potkut harmaan talouden ministerille.