Tänään Maamme-laulu täyttää 160 vuotta. Laulu kajahti ensimmäisen kerran Helsingin Kumtähden kentällä 1848 ylioppilaiden kevätjuhlassa. Kumtähden kenttä on pienenpieni kenttä Toukolan kaupunginosassa Kustaa Vaasantien ja Hämeentien risteyksessä. Katso lisää tästä, miten päivää juhlittiin tasan kymmenen vuotta sitten. Itsekin olin paikalla, en suinkaan kutsuvieraana, vaan ns. uteliaana yleisönä. Myös tänään ylioppilaskunta juhlii samassa paikassa. Ellen muista väärin, niin varsinaiset suurjuhlat pidetään aina viidenkymmenen vuoden välein, jolloin tuodaan viesti myös edellisestä juhlasta. Jos ei olisi muita askareita, niin yrittäisin varmistaa muistikuvaani. - Joka tapauksessa kymmenen vuotta sitten kentän laidalla oli ylevä tunnelma ja aurinko paistoi. Niin paistaa tänäänkin.

Kevätjuhlaperinne on peräisin 1800-luvun alkupuolelta lähtien eli varmaan sitä alkaen kun yliopisto on Helsingissä ollut. Kenttä sijaitsi varmaan siihen aikaan hyvin maalla, jonne tietysti lähdettiin eväiden ja juomien kera. Totta kai kevättä pitääkin juhlia!

542254.jpg

Tänään on myös toinen merkkipäivä: Mielenterveyden keskusliitto muistuttaa yksinäisyydestä, jota moni kanssaihmisemme kokee. Teemana on sanoista tekoihin ja päivää vietetään jo 15:ttä kertaa. Toivottavasti kaikilla olisi edes yksi ystävä, eikä kenenkään tarvitsisi olla yksin.