Lainaan suoraan teoksesta Arabia, julkaistu 1987.

"Arabian huvilatontille ja Kaanaanmaan niitylle Helsingin pohjoispuolelle pystytettiin vuoden 1874 aikana tehdasrakennukset ´posliini-, fajanssi- ja muiden saviteosten valmistamista varten´. Rakennuttaja oli ruotsalainen Rörstrandin keramiikkatehdas, jolle senaatti oli myöntänyt suomalaisen tytäryhtiön perustamisluvan 25.11.1873. Maamme oma keramiikkatuotanto oli vieöä vähäistä, mutta kysyntä voimakkaasti kasvamassa taloudellisen nousukauden vuoksi. Sitäkin enemmän kiinnostivat ruotsalaistehdasta Venäjän markkinat, joille pääsy oli helpompaa Suomesta käsin mm. alhaisempien tullien takia.

Arabian posliinitehtaassa aloitettiin työt lokakuussa 1874. Ammattitaitoinen työväki saatiin suurimmaksi osaksi Ruotsista, mutta lisävoimia oli onnistuttuvärväämään myös musita kotimaisista keramiikkatehtaista. Kaikkiaan oli Arabian palveluksessa vuoden 1875 alussa 110 henkeä. "

"Arabiaa edustivat Helsingin Yleisessä Suomalaisessa Näyttelyssä 1876 mm. kahden Rörstrandista lähetetyn ranskalaisen posliininmaalaajan koristamat maljakot, joita pidetään tehtaan ensimmäisinä uniikkeina taidekeramiikkaesineinä. Vasta kahden vuosikymmenen kuluttua Arabia sai oman taiteilijan, ruotsalaisen Thure Öbergin, joka aloitti työnsä Arabiassa 1896. Hän oli Rörstrandissa työskentelevän kuvanveistäjän Axel öbergin poika ja sai koulutuksensa Tukholman Teknillisen koulun taideteollisuusosastolla.

Thure Öbergin tehtäväksi tuli lähinnä uusien koristemallien suunnittelu ja toteuttaminen. Koristetaiteilijana Öberg olikin erittäin taitava ja monipuolinen, joskin vähemmän omaperäinen. --- Öbergin varhaisiin töihin Arabiassa kuului orgaanisiin muotoihin muovailtuja maljakoita, joista jotkut olivat ajanmukaisia jugend-tyylin edustajia, toiset taas jo miltei aikansa elänyttä majolikaa. Kirjavimmillaan öbergin tuotanto oli lasitetuille esineille maalatussa emalivärikoristelussa. Lasitteen alaisessa maalauksessa Öberg kehittyi taiturilliseksi. Hän käytti kiinalaisvaikutteista sinimaalausta etenkin kookkaissa koristemaljakoissa.

Öberg säilytti monipuolisuutensa ja kokeilunhalunsa Arabiassa kertyneinä neljänäkymmenenä vtyövuotena, joista lähes kolmekymmentä hän oli tehtaan ainoa vakituinen taiteilija. - Thure Öberg kuoli 1935. "

Teksti Marjut Kumela.

Pieni, käsin maalattu maljakkoni on signeerattu Thure Öbergin nimikirjaimilla. Pohjaleiman perusteella se on valmistettu vuosien 1917 - 27. Materiaali: fajanssi.

 

Fransesca Lindt

 Koristevati, raaputettu, käsinmaalattu, signeerattu materiaalina fajanssi