En yleensä ole uskonut uniin, mutta tätä se toissa yön uni tiesi. Olen nyt todella tuohtunut. eilisen uutisen takia. Että ne edes harkitsevat päivähoitomaksujen 0-luokan poistamista. Suurituloinen lainsäätäjä ei varmaan edes käsitä, että muutama kymppi voi jollekin olla iso raha. Miksei mieluummin tehdä tuloluokkien tarkistusta ja nimenomaan niin että erityisen suurituloisten maksua korotetaan, jos jotain on pakko tehdä? Olen tässä tietysti vain uutisten ja Hesarin tietojen varassa.

612344.jpg

Kun on itse elänyt ajan, jolloin oma lapsi oli pelkästään yksityisen, todella kalliin ja hyvin epävarman perhepäivähoidon varassa, osasi arvostaa sitä kun kunnallinen päivähoito avautui kaikille mahdolliseksi subjektiiviseksi oikeudeksi. Vasta se toi mielestäni vanhemmille oikeasti mahdollisuuden valita kotiäitiyden ja työssä käynnin välillä. En  siis suinkaan väitä, että päiväkoti olisi parempi paikka kasvattaa lapsia kuin oma koti. Missä ovat ne hyvät, mutta köyhät kodit, joissa tasapainoiset vanhemmat kilvan kasvattavat lapsukaisiaan?

Jo ajatus on pöyristyttävä taka-askel vuosikymmenien taakse, jos ja kun suuri osa 0-luokan eli maksuttoman päivähoidon asiakkaista on paitsi pienituloisia, myös yksinhuoltajia. Loput ovat työtä etsiviä työttömiä, joiden on otettava työpaikka vaikka lennossa vastaan. Tai muuten sosiaali- tai mielenterveystoimiston asiakkaita, opiskelijoita, sairaita, syrjäytyneitä, maahanmuuttajia...

Jos sitten, kuten eräs kansanedustaja lausui, tehdään poikkeussäädöksiä "erityisryhmiä" varten, niin mitä järkeä? Kuka haluaa lapseensa jo päiväkodissa leiman "köyhän mielenterveyspotilaan lapsi, ei päivähoitomaksua"?  Ellei peräti joudu tarjoamaan lastaan otettavaksi huostaan, kun ei ole varaa maksaa hoitomaksua? Vai onko lapsen parempi olla yksin, ellei juoppo isä tai narkkariäiti satu olemaan kotosalla?

"Otturi, anturi, kanankakan kanturi", sanoisi entinen työkaverini. Viittaan tietysti olemattomaan lapsilisän korotukseen, joka täten valtiovallan toimesta aiotaan nyysiä x-kertaisena takaisin. Tai siis meidän koko yhteiskunnan maksettavaksihan se monen kohdalta jää harkinnanvaraisena toimeentulotukena tms. 

611605.jpg

Miksei muuten lapsilisiä panna verolle? Eikö se olisi oikeudenmukaista kun kaikki muukin on veronalaista tuloa? Nyt kuitenkin varakkaimmat säästävät lapsilisät mopon tai ajokortin ostoa varten, ei päivittäisiin hankintoihin, mihin taas köyhemmät joutuvat pakosta lapsilisät käyttämään, kuten kai ajatus onkin.

Jos tämä laki menee läpi, niin tiedän takuuvarmasti neljä puoluetta, joita en enää koskaan elämässäni äänestä. Toivottavasti tästä kuitenkin nousee niin suuri meteli, että hallitus joutuu muuttamaan mielensä. Itse ainakin aion lähettää sähköpostia tyypille, jota tulin äänestäneeksi.

Niin se uni: opiskelukaverini Sirkku, joka on vielä vähän lähempänä vanhuuseläkettä kuin minä, oli vahingossa tullut raskaaksi. Onneksi oikeasti sitä vaaraa ei enää ole.