Utelias pikkuorava kurkisteli eilen ikkunasta. Tarkemmin sanottuna oravia hyppeli parittain työhuoneen ikkunan takana, mutta niin juonisti ne kiipeilivät, etten saanut heitä osumaan samaan kuvaan. Koosta päätellen nämä edustavat kesän myöhäisintä poikuetta ja olivat varmaan vasta tutustumassa suuren maailman ihmeisiin.

1955116.jpg

Sitä mekin teimme, tosin vain ihan tässä lähimmässä ympäristössä. Näimme uuden tuttavuudenkin, pitkänokkaisen linnun, joka lintukirjan mukaan osoittautui pohjantikaksi. Yritin kuvatakin sitä, mutta olin liian kaukana ja kuvassa näkyy pääasiassa koivun runkoa. Musta-valkoinen, rastaan näköinen ja kokoinen lintu istui rauhallisesti koivun oksalla, mutta valo tuli niin pahasti, ettei kuva onnistunut. Pohjantikka on aikaisemmin ollut suhteellisen harvinainen, vaikkakin levinnyt nimestä huolimatta koko maahan. Viime aikoina se on kuulemma yleistynyt, tiesi miekkonen.

1957583.jpg

Mies ahkeroi iltapäivällä vielä pihatöissäkin. Yksi lehtienajelukierros on nyt tehty, mutta urakka jatkuu niin kauan kun puissa on lehtiä. Tammista ei ole pudonnut vielä yhtäkään, kuten ei hevoskastanjastakaan, joten työtä piisaa. Mies siis silppuaa lehdet ruoholeikkurilla, joka kerää ne traktorin perässä kulkevaan pömpeliin. Se tyhjennetään - aika usein - lehtikompostiin. Taikka kompostorin viereen.

Minäkin harkitsin hetken ulkotöitä eli varsinaisten lämpökompostorien tyhjentämistä, mutta se osoittautui mahdottomaksi... kun peräkärrykin olisi pitänyt saada ensin traktoriin kiinni. Johan kuvastakin voi päätellä, että traktori oli muissa tehtävissä. Pysyin pirtissä ja tutustuin nettidivarista hankkimaani tietokirjasaaliiseen. Kirjat on hankittu ihan vaan omaksi huviksi, sivistykseksi ja valistukseksi. Paketissa tuli mm. marttahistorian osa 1, puutarha-asiantuntija Frans Salosen puutarhaoppaat osat 1 ja 2 sekä muutama vanha Kansanvalistusseuran kalenteri. Kaikki nämä ovat ajalta ennen sotaa, ehkä jo ennen ensimmäistäkin sotaa. Paketissa oli myös yksi vanha kodinhoito-opas ja yksi historiallinen romaani. Kaupan päälle tai vahingossa sain yhden ruottinkielisen pikkuisen almanakan, johon en vielä ehtinyt perehtyä. Modernimpaa lukemistoani edustaa tällä hetkellä Marsa Luukkosen kielenhuolto-opas, jota lukee kuin romaania. Kyllä tässä oikeitakin romaaneja on luettu, kaiken aikaa. - Nyt kuitenkin sauna palaa, jos en lähde pikapuoliin siihen suuntaan.

Mukavaa viikonloppua!