Katri, Kaija, Katja, Kaisa, Kati, Kaarina, Kaisu, Riina, Katariina, Katriina - onhan teitä onniteltavia! Tiesittekö saaneenne nimenne Pyhän Katariinan mukaan? Hän oli perimätiedon mukaan ällistyttävä nuori nainen. Vain 18-vuotias, kristinuskoon kääntynyt ja iästään huolimatta jo oppinut nainen joutui puolustamaan uskoaan viittäkymmentä pakanafilosofia vastaan. Tämä tapahtui Aleksandriassa keisari Maximianuksen (305-312) määräyksestä.

Katariina käännytti kristinuskoon nämä filosofit, mutta sen lisäksi mm. keisarin perheväkeä, joten kuolemahan siitä seurasi kaikille. Katariina määrättiin tapettavaksi teilipyörässä, jota ruvettiin sittemmin sanomaan myös katariinanpyöräksi. Teilipyörä särkyi rukouksen voimasta ja neidon henki oli otettava mestaamalla. Kerrottiin, että hän ei vuotanutkaan verta vaan maitoa. Sitten ruumis katosi ja kerrotaan, että enkeli kantoi sen haudattavaksi Siinain vuorelle. paikalle rakennettiin myöhemmin luostari ja tämä  P. Katariinan luostari on vanhin yhtäjaksoisesti ja keskeytymättä nykyaikaan asti toiminut luostari. Tämä on sama Siinain vuori, jossa Mooses sai kymmenen käskyä sekä kohtasi Jumalan palavassa pensaassa. Wikipedian lisäksi googlettamalla löytyy mm. englanninkieliset sivut luostarista.

Katariinasta tuli katolisen kirkon pyhimys, joka tosin tietojen ristiriitaisuuden takia poistettiin 1960-luvulla pyhimysluettelosta, mutta palautettiin jälleen paikalleen v. 2002 naisopiskelijoiden, opettajien, tiedemiesten suojeluspyhimykseksi. Lisäksi häntä ovat pitäneet suojelijaan ainakin kehrääjät ja kangaskauppiaat, köydenpunojat, purjehtijat, vaunusepät ja laivamiehet, tietää Kustaa Vilkunan ehtymätön tietoaitta Vuotuinen ajantieto kertoa.

Suomessa Katariinan nimi oli keskiajalla ainakin asiakirjojen perusteella yleisin naisen nimi. Täällä häntä pidettiin erityisesti karjan ja varsinkin lampaiden suojelijana. Kaisan päivä oli myös erityisen otollinen päivä lampaiden keritsemiseen. Päivään on liittynyt erilaisia uhritoimituksia ja karjaonnen pyytämistä, usein puuron ja lampaan syönnin voimalla. Ja kuten meillä usein, vanhoja loitsuja ja pakanallisia menoja on näppärästi liitetty kristillisiin tapoihin. Kaisan päivän menot ovat johtaneet jopa käräjille asti. Seuraavan Ruokolahden käräjille viedyn tapauksen lisäksi samaan aikaan ajoittuva vastaava tapaus oli Jääsken tuomiokunnan tuomiokirjassa.

Vuonna 1685 on Ruokolahden käräjiltä merkitty tuomiokirjaan syytöksenä seuraavat toimet, jotka suoritettiin Katariinan päivänä: "Ani aikaisin eli kukonlaulun aikaan ... keitetään puuro ja kannetaan navettaan, missä naisväki polvillaan lukee ensin muutamia jumalisia rukouksia sekä lisäksi jotakin muuta turhaa Katarinan toimista navetassa jne.; uhraten sitten siitä; sitten syö miesväki ylijäämän tuvassa ja juo koko päivän."

Näin ovat entiseen aikaan Saarijärven emännät kääntyneet karjansa suojelijan ja karjaonnen antajan puoleen:

"Karina hyvä emäntä, / Hyvä rouva roukkuselkä, / Käy kujat kuuruksissa, / Läävät länkämöisilläsi, / Tuo mulle vasikkalykky / Härkälykky häilähytä, / Tuhat karvan kantajata, / Sata maijon antajata."

Roukku on tarkoittanut isoa lehdeskimppua, joita kesällä tehtiin lehtometsiin ja vasta talvella ajettiin kotiin. Yhdestä roukusta tuli yksi rekikuorma, mutta voimakas Katariina jaksoi juuri ja juuri kantaa sen selässään kotiin, kuten runo kuvailee.

Säätä tietysti myös tarkkailtiin: Kaisana pitää aina olla suojasää. "Katrin suuret suvet, Kaisan kaljamat tai Kajin suojat ovat yhtä varmat kuin Matin tuiskut talvella", tiesi vanha kansa.  Ja "vanha Kaisa suvet suopi, Antti lumet maahan tuopi" eli Kaisa pissii Antin rukkasille.

---

Suojasää ainakin toteutuu tänään meillä. Ruokapuolesta ei toteudu lampaanpään eikä edes lammaslihan syönti, vaan meillä nakerretaan paistettuja viirisiä! Tähän teemaan ehkä palataan vielä. - Kun emme ole koskaan ennen tällaista raamatullista lintusta syöneet, niin päätimme kokeilla. Kovin kapoisia´näyttävät olevan, mutta ainakin ne maksoivat maltaita. Kun Kaisanpäiväperinteeseen näyttää kuuluvan myös olut, niin tämä istuu siihenkin perinteeseen... Toivotaan, että hinta korvaa määrän.

Kaupan kalatiskillä ollut poika katseli ostostamme ja neuvoi ottamaan pääruoaksi jotain hänen tarjoamaansa eksoottista kalaa, kun ei nälkä kuitenkaan lähde pikkulinnuilla. Päätimme kuitenkin ottaa mieluummin pussillisen riisi-vihannessekoitusta mahan täytteeksi. Joskus on kiva kokeilla jotain vähän erikoisempaa, kun arkiruokamme kuitenkin on erittäin edullista ja yksinkertaista perusruokaa, eikä siitä yleensä muruakaan joudu hukkaan. On kuitenkin joitakin ruoka-aineita, joihin en suostu kajoamaan, esimerkiksi kenguru ja jotkut muut eksoottiset lihat. Muuten olemme kaikkiruokaisia.