Teinpä pitkästä aikaa kaalipataa ja hyvää tuli! Kaupassa oli unkarilaista kevätkaalia, mutta tähän sopii kyllä vanhempikin kaali. Lisäksi laitoin hapankaalia. Lihana voi käyttää esimerkiksi karjalanpaistilihoja, jossa siis on sekä sikapossua että nautaa. Pelkkä possu tai nauta käyvät yhtä hyvin, tai jauheliha, samoin makkara, sillä kevätkaali kypsyy aika nopeasti. Minä haudutin pataa pari tuntia, jolloin ulkonäkö ei ole kovin esteettinen mutta maku sitäkin parempi.

Tällaisista aineista koostui minun kaalipatani:

Otetaan yksi kaalinpää (n. 1 kg), 1 pkt (400 g) valkosipulihapankaalia, 800 g karjalanpaistilihoja, 200 g voimakasmakuista makkaraa (esim. Chorizo), rypsiöljyä, 4 sipulia, 2 yksikyntistä valkosipulia, tilkka vettä, suolaa, pippuria ja lopuksi vähän ketsuppia ja chili-thai-kastiketta.

Ruskistin rypsiöljyssä ensin kevyesti lihapalat ja pilkotut sipulit. Lisäsin pataan pilkotun kaalin, hapankaalin ja desin verran vettä, etteivät ainekset pala pohjaan. Lisäsin myös viipaloidun makkaran jo tässä vaiheessa, mutta sen voi tehdä myöhemminkin. Sitten vähän suolaa, muutama mustapippuri ja kansi päälle. Haudutin pataa keittolevyllä pari tuntia hiljalleen. Varsinkin alkuvaiheessa kannattaa tarkistaa, että nestettä on sen verran, etteivät ainekset pala pohjaan. Kaalistahan sitä irtoaa, joten vettä ei kannata lorottaa liikaa, ellei aio tehdä soppaa. Kun loppuvaiheessa maistelin pataa, se tuntui kaipaavan "jotain lisää", joten lorautin joukkoon vähän ketsuppia ja chilikastiketta, jotka pyöristivätkin makua sopivasti.