Tämä kuuluu nyt sarjaan mielenkiintoisia luontoilmiöitä: Terassilla oli äsken lumikko. Tällaista eläintä emme kumpikaan ole aikaisemmin tavanneet, vaikka talomme sinänsä on otollinen asuinpaikka, pellon laidassa. Luontokirjan mukaan lumikko on maailman pienin peto, päästä hännänpäähän mitattuna n. parikymmensenttinen, talvella täysivalkea otus. Koska ruokavalioon kuuluu hiirten ja myyrien lisäksi pikkulinnut, onkin meidän terassi oiva asuinpaikka. Luultavasti lumikko lymyilee vanhan arkun takana. Eväät on lähellä ja piiloon pääsee äkkiä, joskin lumikkomme ei pahemmin säikähtänyt, vaikka isäntä jäi koiran kanssa tarkkailemaan sitä rappusille.

Havainto siis oli varma, mutta varmistimme sen vielä luontokirjasta. Kirja kertoo, että lumikko saattaa keväällä ryöstää kokonaisen linnunpesän emoineen poikasineen. Kesällä eläin saa selkäänsä vaaleanruskean päällisen. Lumikkoa ei pidä sekoittaa kärppään, ruotsiksi hermelin, jolla on musta hännänpää.

Tältä se näyttää:

355649.jpgEn valitettavasti tiedä kuvan alkuperästä muuta kuin että itse napsin tämän oman vanhan kansakouluni nykyoppilaiden nettilehdestä. Piirros siis saattaa olla oppilaiden tekemä tai vastaavalla tavalla jostain napattu. Kenenkään tekijänoikeuksia en tietenkään halua loukata, mutta on mukava havainnollistaa kuitenkin kuvalla se, minkälaisesta otuksesta on kysymys. Kun lumikko kuitenkin on tietolähteiden mukaan niin vikkelä otus, että sen kuvaaminen olisi todellinen onnenpotku.