Tiedän, että on rumaa luetella omia töitään, mutta tänään totta vie saimme paljon aikaiseksi. Mies aloitti työpäivänsä kiinnittämällä perkausjakkarani irronneet ruuvit paikoilleen ja samalla vauhdilla myös kasvihuoneen vesiletkut, siis ne joilla sadevesi ohjataan minimaalisen pienistä ränneistä huoneen ulkopäädyssä olevaan saaviin. Olipa vielä ujuttanut seinäpleksinkin paikalleen, sen josta jupisin eilen. Sen sijaan tämän halvatun kalliin kasvihuoneen idioottimainen ulko-ovi on edelleen irti alareunastaan emmekä kumpikaan ole keksineet ratkaisua pulmaan. Valmistaja onkin näemmä muuuttanut oven saranamalliseksi.

Sitten mies lähti kauppaan ja minä jäin jatkamaan puuhastelua kasvihuoneella. Lisäsin ostoslistaan muurahaismyrkkyä ja halvan rikkalapion kasvihuonekäyttöön.

Minä jatkoin suursiivousta ja kalustamista. Muistin viime yönä, että minullahan on vanhassa kasvihuoneessa tyhjän panttina vanha, ravistunut puuhylly jotain kopio-Lundiaa. Raahasin sen kantamalla ja kokonaisena tontin toiselle laidalle. Kukapa sitä nyt turhan päiten viitsii kottikärryjä hakea tai hyllyä lähteä purkmaan. Kas minulla oli hyvää tuuria, sillä noin sentin tarkkuudella hylly mahtui jo paikalla olleen hyllykön rinnalle. Yhtään ei haittaa, vaikka toinen hyllykkö on virttynyttä lautaa ja toinen melko heppoinen metallilankaviritys. Kun kasvihuoneessani on ruudullisella vakstuukilla liinoitettu pöytä ja kaksi muovituolia pikku lepohetkiä varten, niin ei se kuitenkaan pääsisi design-lehtien palstoille.

Siivouksen jälkeen huone oli valmis vastaanottamaan ensimmäiset kasvinsa: kolme kurkkua ja viisi tomaattia sekä hyvin ulkoterassilla amppelissa talvehtineen salvian ja kaksi amppelimansikkaa. Mansikat ovat talvehtineet jo monta vuotta epämääräisissä oloissa ulkotiloissa. Nyt lisäsin multaa purkkeihin ja taisin hävittää pienen muurahaisyhdyskunnankin. Niitä meillä riittää.

Hyllyille sijoitin neljä tai viisi parvekelaatikkoa, joista muutamaan ehdin jo kylvää mennä-vuotisia siemeniäkin. Nekin olivat talvehtineet kasvihuoneen pöydällä. Muutama tyhjä pytty odottaa vielä viljelyksiä ja multakin loppui kesken.

Kurkut ja tomaatit asuvat isoissa muuttolaatikoissa, joiden alla on korotuksena jotain 10-15 senttiä korkeat laatikot ergonomiasyistä. Tämä laatikkoviljely on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, kun kuitenkaan taimia ei ole tämän enempää eikä mahdollisuutta rakentaa laajempia kasvialtaita. Altaista puheen ollen, kasvihuoneen nurkassa on myös sininen vesitynnyri tasaamassa lämpöä ja kosteutta sekä tietysti kastelun helpottamiseksi. Muistaakseni sinisellä värillä oli joku merkitys, jota tosn en nyt muista. Karkottaa ötököitä? Kerää lämpöä?

Ötököiden karkottamistarkoituksessa ja iloksi silmälle istutin pöytäkoristeeksi yhden samettikukan. Yhden pussin pohjalta löytyi kolme paprikan siementä ja ne pääsivät samaan ruukkuun. Kolme samettikukkaa on varattu kasvimaan kulmiin. Sen työstämiseen en tänään ehtinyt emmekä perunamaan tekoon. Potut ovat peräkärryn alla ottamassa aurinkoa, joten toivottavasti huomenna ehdimme niiden kimppuun.

Huomisen päivän työlistalla on ensimmäisenä kaikkien vesisäiliöiden täyttäminen nyt kun pumppu on saatu kesäkaivoon. Suurin säilöä on musta iso laatikko, johon mahtuu 800 litraa vettä. Pienempiä tynnyreitä on siellä täällä. Sadevettä saamme kerättyä kasvihuoneen ison tynnyrin lisäksi vain yhteen saaviin. Yritimme vaikka mitä kikkoja, joilla syöksyputkea olisi saanut lyhennettyä tynnyrin mentäväksi, mutta jopa taitavan puolisoni oli nostettava kädet pystyyn.

Multakaupassakin pitäisi huomenna käydä ja myös mummua katsomassa. Mies aloitti nurmikon leikkaamisen, mutta kipeä selkänsä ei kestänyt pitkään, joten sitäkin urakkaa riittää. Yksi paju pitäisi sahata nurin, sillä toisella puolella se varjostaa pikkuista Kuokkalan luumua ja toisella puolella yllättäen löytynyttä ikivanhaa mustaherukkapensasta. Pensas on ollut niin pimennossa, että se ei ole edes kukkinut, mutta jospa ensi keväänä? Ja tietysti myyränsyömä kasvimaa pitää kunnostaa kesäkurpitsatarhaksi. Ja vissiin taas seuraavalle ojamyyrien sukupolvelle. Eivät puutarhatyöt vielä tähänkään lopu, mutta kunhan nyt alkuun päästään näilläkin sitä mukaan kun jaksetaan.

Oli meillä tärkeä syy lopettaa ulkotyöt ajoissa: kuoponen tuli siihen ikään, jolloin ennen vanhaan ruvettiin maksamaan vanhanpiian veroa. Syötimme hänet ja pistimme vielä eväskassin mukaan. Maistui se uunipossu ja uunikasvikset meillekin. Salaattiin leikkasin tuoreita aprikooseja ja vuohenjuustoviipaleita vihreän salaatin päälle.

1243980895_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämä on se omenapuun alku, jota eivät kssvitarhan ilkiöt syöneet suihinsa. Nyt piipahdan vielä kuuntelemassa satakielen laulua. Viime yönä yksi lauloi aika lähelläkin ja ainakin kaksi tai kolme vastasi kauempaa. Äsken laulu kuului kauempaa, mutta nyt myös on sänkykamarin ikkuna auki lämpötilan ja linnunlaulun takia. Kesä on.