Luumukastike

Kuori yksi valkosipuli ja yksi punasipuli. Silppua ne monitoimikoneessa, heitä mukaan pyörimään yksi punainen paprika. Lisää joukkoon 5 rkl sokeria, 3 rkl sinappia, 3 rkl ketsuppia, 3/4 dl valkoviinietikkaa ja mausteeksi 1 tl suolaa, yrttejä ja muutama pyöräytys mustapippuria sekä puoli purkillista luumusosetta. Kun massa on suunnilleen tasaista, liruta mukaan pari desiä rypsiöljyä. Kastike säilyy jääkaapissa viikon verran.

Marinoidut herneet

500 g pakasteherneitä, puolen sitruunan mehu, 1,5 dl punasipulia ohuina renkaina, 1/2 tl suokaa, 1/2 tl mustapippuria, 2 tl sokeria, 1/2 dl rypsiöljyä.

Sekoita kastike ja kaada jäisten herneiden päälle, sekoita. Pidä jääkaapissa marinoitumassa seuraavaan päivään, mutta käy silloin tällöin sekoittamassa. Herneet säilyvät hyvinä muutamankin päivän, elleivät tule syödyksi sitä ennen ---