Suunnitelmana oli tehdä tänään oikein uutterasti pihatöitä, mutta saa nyt nähdä, jääkö tekemättä. Sateeton lauantai sinänsä mahdollistaisi ulkohommat, mutta talkooväkeä on vähän liikkeellä. Mies nimittäin heräsi aamulla silmä tulehtuneena. Hänellä flunssa alkaa yleensä silmätulehduksella enkä oikein usko, että tuleva, tai siis jo nykyinen potilas innostuu lapiohommista. Kukaanhan ei estä minua ihan itseäni kaivamasta kasvimaata ja ehkä sen teenkin, mutta vasta sitten kun kauppareissu on tehty ja koira kävelytetty. Jalkani toipuivat Helsingin reissusta suhteellisen hyvin, että sikäli ei ole estettä pihatöille. Akillesjänteet tai mitä tuolla nilkassa nyt onkaan kipeytyivät katukävelystä, mutta nyt ei sen kummempia vaivoja kuin tavanomaista nivelten hidasta aamuheräämistä.

Tässä on eilen otettu kuva kasvihuoneen antimista. Nuo vihreät tomaatit ja paprikat kypsyvät sisällä aika nopeasti ja jos sää pysyy tällaisena, poimin vielä ainakin yhden korillisen tomaatteja. Paprikoitakin on saatu kymmenkunta kappaletta.

959746.jpg

Hyppään puutarhasta ihan toiseen asiaan, jota olen itsekseni pohdiskellut pari päivää. Paikallislehti kertoi, että naapurikaupungin kirjaston tulee siunaamaan isä Mitro. Olen muutaman kerran kuullut tätä ortodoksien julkkispapiksi noussutta isää, eikä siinä mitään, sujuvakielinen mies. En paheksu missään nimessä kirjastorakennuksen ja toiminnan siunaamista, päinvastoin, mutta hämmästelen suuresti sitä, että paikalle on tilattu ortodoksinen siunaus. Miksi? Ei sitten oman luterilaisen seurakunnan kirkkoherra tai joku muu pappi kelvannut?

Nämä etelä-suomalaiset kaupungit nyt eivät ihan leimallisesti ole ortodoksisia. Tietysti heitäkin on, kuten varmaan myös roomalaiskatolisia, islamin uskoisia, helluntailaisia, lestadiolaisia, pakanoita ja vaikkapa jehovantodistajia ja mormoneita. Mutta valtaosa on ihan vanhanaikaisesti tavallisia luterilaisen kirkon jäseniä.

Tuosta lehti-ilmoituksesta ei tullut esille esimerkiksi se, että kyseessä olisi ekumeeninen tilaisuus. Päinvastoin, siinä korostettiin siunauksen olevan ortodoksinen, mitä sitten tarkoittaakaan. Opillisiin kysymyksiin en osaa ottaa kantaa enkä usko, että ortodoksien Jumala poikkeaa luterilaisten Jumalasta. Silti jäin aprikoimaan, että tilataanko seuraavan pytingin siunaajaksi kenties imaami? Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

Näitä nyt mietin tänään. Huomenna on uudet mietteet.