Tänään on mukava katsella katsella kirkasta maailmaa uusien rillien läpi! Olen toistaiseksi hyvin tyytyväinen, joskin totuttautumisvaiheessa vielä eletään. Sen verran näkö oli muuttunut, että eron vanhoilla rilleillä lukemiseen erottaa oikein selvästi. Kävely ja kaukokatseet vaativat vielä himpun verran totuttautumista.

Tilaisuutta juhlitaan pussillisella porvoonlakritsaa ja sikakukko-nimisellä ruoalla, jota isännän kanssa suunnittelimme jo eilen, kun tutkimme kaupan tarjouksia. Alle kolmen euron kilohintaan tarjottiin possun lapaa ja sitähän käytiin ostamassa 1,5 kiloa eli kaksi paksua palaa. Nyt sikapossu on uunipadassa sellaisenaan, nahkoineen ja karvoineen ja myös läskeineen. Seurana on vain neljä isoa sipulia sekä vähän suolaa ja mustapippuria. Kukko-osa muodostuu ruisjauhosta, suolarippusesta ja vedestä, joista tein pataan kannen. Läskin tehtävä on kylläkin mehevöittää pataa, mutta itse en aio sitä syödä. Hoikka isäntä syököön sitä minunkin puolestani, jos haluaa. Sikakukkomme saa muhia uunissa kannen alla iltaan asti. Tarvittaessa panen vielä padan oman kannen päälle, jos kukko aikoo ruveta liikaa kuivumaan. Lisäkkeeksi aion keittää ison kattilallisen vihanneksia.

Lopetin lounaalla herkullisen broileripiirakan, joka oli tosi hyvää eli tätä aion tehdä toistekin. Oma ohjeeni poikkeaa aika paljon alkuperäisestä Kodin kuvalehden reseptistä.

Villiviinin broileripiirakka

  • 1 pkt ruis-perunapiirastaikinaa
  • 1 pkt hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
  • 1 pss pakasteparsakaalia
  • 1 pss pakasteherneitä
  • puoli palaa Aura-juustoa
  • noin neljännespala pippurijuustoa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 prk ruokakermaa
  • 3 kananmunaa
  • vähän suolaa ja pippuria
  • juustoraastetta

Taputtele sulanut piirakkataikina isohkon vuoan pohjalle ja reunoille. Ruskista broilerfileet kevyesti paistinpannussa, lisää parsakaali loppuvaiheessa ja viimeiseksi herneet. Jäähdytä hetki ja kaada pohjalle. Silppua juustonkannikat tasaisesti täytteen päälle. Sekoita kermaviilin ja ruokakerman joukkoon kananmunat ja mausta, kaada seos vuokaan tasaisesti joka puolelle. Ripottele lopuksi päälle vähän juustoraastetta. Jos vanhoja home- ja pippurijuuston jämiä ei ole, niin ne tietysti korvataan suuremmalla raastejuuston määrällä. Paista n. 175 asteessa noin 45 - 50 min, mutta tarkista että pohja on varmasti kypsä.

Tästä annoksesta söimme kahteen pekkaan kaksi ateriaa plus minä siis vielä loppupalan lounaaksi.