Kesän luultavasti ainoat ja ainakin tärkeimmät lätty- eli lettukestit oli tänään meidän terassilla. En muistanut enkä ehtinyt ottaa kuvia, paitsi tämän yhden, kun äsken lopettelin viimeisen lettusen, jo vähän kuivahtaneen. Huomaa kategoria. Vaikka on tiistai, olivat herkut kuin parasta pyhäruokaa!

1713741.jpg

Tein lättytaikinan tavalliseen tapaan kulhoon turpoamaan: sekoitin 1 litra rasvatonta maitojuomaa, 5 dl vehnäjauhoja, 1 dl ohrajauhoja, 4 kananmunaa ja noin puoli teelusikallista suolaa. Kaadoin taikinan ennen paistamista 1,5 litran limupulloon ja lisäsin vielä perään vähän rypsiöljyä. Pullosta sitä oli kätevä lorauttaa sopiva annos kuumalle valurautaiselle muuripannulle. Pannua käytetään meidän terassin kesäkeittiössä, jonka muodostavat kaksi kaksilevyistä sähkölevyä. Sen kummempaa grilliviritystä emme kaipaa. Juu, paistamiseen oikeaa voita värin takia noin joka toiseen pannulliseen. Paistan ohukaiset vain toiselta puolelta.

Täytteiksi olimme hommanneet
1) purkillisen raejuustoa, tuubin kirjolohitahnaa ja tuubin sitruunamajoneesia, jota tosin kukaan ei tainnut edes maistaa

2) jauhelihaa, joka paistettiin ja maustettiin tavallisella ketsupilla ja suolarippusella. Tämä oli ajateltu lapsiystävälliseksi vaihtoehdoksi.

3) kolme pussillista maustettuja Pirkka-pakastekatkarapuja (thai- ym.), jotka sulatettiin suoraan kaupan pakastealtaasta. Tämä olivat aikuiseen makuun.

4) jälkiruokaletut olivat samaa taikinaa kuin eturuokaletutkin, mutta höystettynä kotimaisilla mansikoilla ja vispatulla Flora Vanilla-kastikkeella, jonka keksin hyydyttää kahdella liivatelehdellä vaniljahyytelöksi (kun ei vaniljakastike meinannut millään vispaantua tarpeeksi tukevaksi vaahdoksi).

Yksi lätty jäi ja sen söin äsken itse mansikanpuolikkaiden ja vaniljahyytelön kanssa. Laihdutuskuurikin sallii tällaiset pidot kerran kesässä. Nyt on kyllä kieltämättä aika tukeva olo.

Pöydässä oli yhteensä neljä aikuista ja yksi alaikäinen. Tämä hädin tuskin malttoi tulla trampoliinilta syömään, mutta laskujeni mukaan pisteli yhden jauhelihakäärön lisäksi ainakin kolme isoa jälkiruokalättyä. Mummihan ei laske, mitä lapsi syö...