Heräsin aurinkoiseen aamuun, joten pihahommat jatkuvat. Kylmää päivää ennustettiin ja kylmä päivä saatiin. Aamulla mittari näytti kuutta astetta, mutta onneksi sentään vielä plussaa. Eilinen oli äärettömän hyvä työpäivä ja saimme paljon tehtyä. En muistanut nyt aamulla kysyä, onko isäntä kovin raihnainen, kun istui tuntikaupalla ruohonleikkurin pukilla. Se on oiva vehje ison pihan leikkaamiseen. Samassa laitteessa on myös hyvä peräkärry, jolla kuljetetaan niin puita kuin ruukkujakin paikasta toiseen.

Ennen kuin siirrymmen talviunille, on tosiaan pihan saviruukut muistettava tyhjentää. Maahumalatkin on siirrettävä purkeista johonkin penkinkulmaan talvehtimaan. Parvelelaatikot ovat umpilahoja, muovikin näemmä lahoaa säleiksi. Kai ne on rahdattava jätesäkeissä ulos ja suoraan roskikseen ellen halua kaivella teräviä säleitä ensi kesänä varpaistani. Itse parveke kaipaisi täysremonttia, mutta siihen ei nyt ole rahaa. Ei kyllä voimiakaan. Toivottavasti saamme ensi tai seuraavana kesänä sen tehtyä tai oikeammin sanottuna teetettyä.

Eilen kaivamaani maa-artisokkakuoppiin ei ainakaan nyt tarvitse istuttaa mitään. Vain tunti kaivamisesta ja ojissa jo oli vettä ainakin kymmenen senttiä, mutta onpahan nyt kaivettu valmiiksi. Kaikki vesisaavit on tyhjennetty ja maahan tippuneet lehdet kerätty kompostiin. Piparjuurta en ehtinyt siirtää, enkä oikein vielä ole päättänyt sen paikkaakaan. Väliin tuli tärkeämpi askare: käväisin poimimassa tontin nurkalta puolukanvarpuja ja kiinnitin ne vanhan oviseppeleen pohjaan. Pyydän saada huomauttaa, että varvut eivät loppuneet kesken, vaan seppele on tehty ihan tarkoituksella tämmöiseksi. Tosin nuo kalastajalangan pätkät ovat ylimääräistä tavaraa, jotka jo leikkasinkin pois. Muutama lumipallo-marja on tuossa sivussa koristeena, mutta luultavasti ei kauan. Eiköhän ne mene talitinttien suihin. Mitään syömiskelpoista ei tähän ulko-oven kranssiin kannata kiinnittää. Pohjan kiersin keväällä vanhoista villiviinin oksista.

971421.jpg

Leikkasin maljakkoon viimeisen auringonkukan ja otin pari jalohortensiankin oksaa kuivumaan hellan viereen. Saapa nähdä, mitä niistä tulee. Nyt ne kyllä ovat kauniita:

971440.jpg

Meillä on tuvassa pieni puuhella, jota käytetään lämmitykseen. Ruoanlaittoon en ole oppinut sitä käyttämään, vaikka kakarana meillä kotona puuhella oli pitkään ainoa liesi. Tämä on kapea mökkiversio, joka toimii äärettömän hyvin lämmityslaitteena, mutta pienen kokonsa takia huonosti muun kuin veden keittoon, toisin sanoen koko pinta kuumenee ruoanlaittoon liian kuumaksi. Lisäksi se on matala ja liesikupu tulee myös pitkälle ihmiselle liian alas. Silti on hyvä, kun tietää että taloon saa tarvittaessa aina lämpöä ja myös lämmintä ruokaa ilman sähköäkin. Nyt lämmitystä ei vielä ole aloitettu, mutta tällä on huomattava merkitys meidän sähkölaskuun. Esimerkiksi yläkerrassa vain makuuhuoneen patteri on talvella päällä ja sekin on säädetty kai 18 asteeseen, ehkä vähemmänkin. Peittoa vaan lisää, jos tulee kylmä. Ja yösukat jalkaan.

Hyvää Aleksis Kiven päivää!