Blogipohjissa on tapahtunut viime aikoina muutoksia. Osa tuttujen tekijöiden pohjista on hävinnyt taivaan tuuliin. Syynä ovat olleet kuvat, joiden käyttöön bloginikkarilla ei ole ollut käyttöoikeutta. Samassa yhteydessä moni heistä on linkittänyt sivuilleen vain sellaisten kollegoidensa nappeja, jotka ovat sitoutuneet käyttämään ns. vapaita kuvia. Minun mielestäni se on hieno kannanotto ja siksi itsekin - vaikkei asia mulle kuulukaan enkä osaa edes tehdä pohjia - poistin tuosta vieressä olevasta lootasta joitakin nappeja ja lisäsin muutamia uusia. Nappilista ei suinkaan ole täydellinen. Siitä varmasti puuttuukin monta ihan laillisia kuvia käyttäviä pohjantekijöitä, joita kyllä tarvittaessa lisäilen.

Haluan sanoa tällä kirjoituksellani, että ihailen suuresti kaikkien pohjantekijöiden taitoja mutta erityisesti sitä, että he lupaavat olla rikkomatta tekijänoikeuksia. Jokaisen omat kuvat ovat omia kuvia, samoin jokaisella sarjakuvasankarilla on oma isäntänsä, joka vartioi omaisuutensa käyttöä. Ja tietysti myös jokaisella kirjoittajalla on oikeus omaan tekstiinsä.

En ole tekijänoikeusalan asiantuntija, en sinne suuntaankaan, mutta eri vaiheissa työelämääni olen joutunut jonkun kerran näitäkin pohtimaan. Minulla on myös muutama omakohtainenkin kokemus, joiden perusteella pidän tärkeänä kunnioittaa tekijänsä oikeuksia omaan työhönsä, tarvittaessa myös omaan hahmoonsa, kuten nuo seuraavat ikivanhat esimerkit itselleni opettivat.

Olen työskennellyt pitkään markkinointitehtävissä. Kerran käytin yhden tunnetun näyttelijän kuvaa ilmoitusvedoksissa eli siis valmiissa materiaalissa, jota asiakaskauppiaat saivat veloituksetta käyttää omissa mainoksissaan. Totta kai asia oli sovittu ja näyttelijä saanut korvauksen naamansa käytöstä. Aika kului ja kampanja oli mennyt ajat sitten ohi, kun näyttelijäliitosta otettiin yhteyttä ison laskun muodossa. Jossain, etten nyt sanoisi Takahikiän paikallislehdessä, oli käytetty vanhaa mainosta, jonka näyttelijä sattumoisin oli huomannut. Mieleenikään ei ollut tullut panna tuohon vedosmateriaaliin päiväystä, jonka jälkeen sitä ei enää saisi käyttää. Lasku oli hirmuinen yhdestä postimerkin kokoisesta naamakuvasta, mutta jotenkin sitä saatiin laskun summaa soviteltua eikä oikeuteen asti tarvinnut mennä. Maksamatta ei työnantajani kuitenkaan selvinnyt.

Toisen kerran ja toisessa firmassa suunniteltiin Mikki Hiiri -hahmojen käyttöä tietyissä tuotteissa. Luovuimme nopeasti ajatuksesta kuultuamme mitä se tulisi maksamaan. Nämä kummatkin esimerkit ovat tietysti hahmojen tai henkilöiden kaupallisesta käytöstä. Olen kuitenkin ihmetellyt, miten reippaasti blogeissa käytetään mm. Disneyn ja monien muiden piirtäjien laatimien sarjakuvasankareiden kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat taatusti tiukkaan valvottuja. Akuankat, mikkihiiret, muumit ja monet muut ovat paitsi valvottuja, myös takuuvarmasti rahastettavia kuvia. Sitä tosin en mene vannomaan, etteikö yksittäinen, ei-kaupallisen blogin pitäjä saattaisi voida kuvia käyttääkin. Blogipohjien tekijät ovat eri juttu, vaikkeivät rahasta pohjia teekään.

Itse olen pitkään käyttänyt tätä Tuuliviirin rauhallista pohjaa, johon olen vaihtanut fiilisen ja vuodenajan mukaan ikiomia kuviani. Tähän olen saanut luvan. Ei tulisi mieleenikään muuten sorkkia pohjaa, enkä tosin osaisikaan. Mukavaa uutta viikkoa!