Juhlat juhlittiin ja nyt odotellaan oikeaa joulua, mutta entistäkin tautisempina. Rupesimme jo tänä aamulla pohtimaan, miten sukupäivällinen perutaan tyylikkäästi. Katsotaan, miten käy, sillä kinkkukin on tilattu. Oloni on nyt varsin kuumeinen. Tietysti, kun juhlajännite laukesi, niin olemme molemmat otollisia uhreja kaikille pöpösille.

Mies joutui vielä sairaana lähtemään tärkeille asioille, avustamaan lastaan viranomaisissa, vaikka on yhtä kipeä kuin minäkin. Yskä repii kumpaakin ja kaikki merkit viittaavat sikainfluenssaan. Minut on rokotettu, miestä ei, vaikka hänkin on riskiryhmäläinen. Flunssa iski ennen rokotuspiikkiä.

Mutta juhlat olivat ja omasta mielestämme onnistuivat hyvin. Tarjottava ei ainakaan loppunut kesken. Pöydässä oli kotitekoista taatelikakkua - sai kiitosta, Annan piparkakkuja kaupasta, suklaakonvehteja ja vihreitä kuulia, cocktail-piirakoita kaupan pakastealtaasta (tekijä Moilasen leipomo) ja levitteitä. Alkoholittomassa glögissä oli 4 litraa purkkiglögiä (taisi olla Valion tummaa glögiä) + 1 litra sokeritonta kotimehua. "Holillinen" glögi oli Alkon Mustikkaglögiä. Näiden lisäksi olen ottanut tavaksi tarjota kuumaa lihalientä, suoraan kuutioista, joka tekeekin hyvin kauppansa äitelän glögin jälkeen.

Vaihtelun vuoksi tein kolmea levitettä. Itse pidän eniten tästä porkkanalevitteestä, jossa oli 1 rasia (400 g) Becel-margariinia (60%), 5 porkkanaa raastettuna karkeaksi raasteeksi ja 2 tl kuivattua rakuunaa.

Aura-levite (terveisiä tutuille Turkuun) oli kaikessa yksinkertaisuudessaan myös hyvää. Siihen olin haarukalla sekoitellut yhteen palan Aura-juustoa (170 g) ja rasian Becel-margariinia.  Perus-munavoita kevensin raejuustolla ja tein ison annoksen. Puoletkin tästä olisi riittänyt, mutta toisaalta vieraita olisi aivan yhtä hyvin tulla tuplamäärä.

Munavoi

  • 2 prk (= yht. 800 g) normaalisuolaista Oivariinia
  • 1 prk (500 g) raejuustoa
  • 10 kananmunaa

Silppusin kovaksi keitetyt kananmunat ensin haarukalla pieneksi ja sekoitin sitten rasvan ja raejuuston joukkoon.

Taatelikakku

  • 2 pkt kivettömiä taateleita
  • 4 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 400 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl kermaviiliä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 tl soodaa
  •  8 dl vehnäjauhoja
     

Keitä taatelit hiljalleen vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri. Sekoita voi vähän jäähtyneeseen seokseen. Lisää kaikki loput aineet; leivinjauhe ja sooda sekoitettuna ensin jauhoihin. Annoksesta tulee kolme kakkua. Kypsennä 175 asteessa noin tunti.

Alkuperäinen resepti on luultavasti peräisin jostain Valion vanhasta reseptilehtisestä ja se on päätynyt jo vuosia sitten omaan reseptivihkooni. Tavallisesti teen taatelikakut pitkiin viipalevuokiin, mutta nyt yhden pyöreään, sillä pöydässä täytin keskustan vihreillä kuulilla.