Kun olen aina tottunut aloittamaan aamun lukemalla päivän lehdet, niin johan nyt harmittaa, kun laatikossa ei ollutkaan kumpaakaan tilattua aviisia. Tein tietysti hetipaikalla reklamaation ja lehdet luvattiin toimittaa johonkin aikaan tänään. Mutta ei se ole sama asia. Aamun lehdet haluaa lukea aamulla! Onneksi näitä tapauksia on harvoin, mutta kumma juttu: aina silloin kun lehteä odottaa jostain tietystä syystä, se ei tule. Nyt ei ainakaan etukäteen ollut tiedossa mitään erityistä. Sinänsä pääuutiset voi hyvinkin lukea netistä, mutta ei sekään ole sama asia. Aamupalaan kuuluvat olennaisesti myös aamun lehdet!

Aamupalalukemistoksi otettiin siis kirja. Aloitin jo illalla tuoreen Mma Ramotswe -kirjan, yhden eilisistä ostoksistani. Olen jo joskus aikaisemminkin kehunut näitä skotlantilaisen Alexander McCall Smithin leppoisia Botswana-kirjoja. Tuossa kirjan vieressä on mukillinen rooibos-teetä, jota tämä naisten etsivätoimiston nro 1 toimelías rouvakin juo monta mukillista päivässä. Omaan aamuteeheni sekoitan punaisen rooibos-teen joukkoon vähän vihreää ja vähän Earl Grey -teetä.

957369.jpg

Nämä huippusuositut Botswana-kirjat antavat lempeän, mutta luultavasti omalla tavallaan hyvin totuudenmukaisenkin kuvan afrikkalaisesta mentaliteetista. Näin ainakin kuvittelen. Kirjailija-juristi on asunut pitkään Botswanassa ja ellen väärin muista, jopa tainnut syntyä siellä. Kirjassa kaikki tapahtuu verkkaisesti ja, kuten Mma Ramotswe korostaa, ehdottomasti perinteitä kunnioittaen.