Puut heiluvat ja parvekkeen ovi natisee tuulessa. Vaikka multa pölyää, on ainakin viileäpi puuhailla pihatöissä. Eilisen viimeinen pyykkikoneellinen jäi yöksi narulle, joten kyllä nekin nyt saavat kyytiä. En mielelläni liputa pyykillä pyhäpäivinä, kun sen voi tehdä arkenakin, joten kyllä nämäkin pian haetaan sisälle. Samalla lähden viimeistelemään eiliset kasvimaapuuhani, jotka jäivät vähän kesken. En enää kerta kaikkiaan jaksanut illalla lähteä kaivamaan maasta kuutta maa-atisokan mukulaa, jotka vielä odottavat istutusta uuteen paikkaan. Nyt voin samalla tarkistaa, miten eiliset istutukset voivat vai onko jänis tai fasaani jo maannut ne lyttyyn. Varmaan pitää rakentaa jotain aidan tapaista penkkien ympärille.

Muuttokuormassa oli eilen myös yksi iso tupsu ruohosipulia, oreganoa ja piparjuurta. Edelliset istutukset eli raparperi, sitruunamelissa ja piparjuuri ovat jo juurtuneet hyvin uusille paikoilleen, mutta vaativat kastelua tietysti edelleen. Viime kesän uusista yrteistä yksikään ei talvehtinut, paitsi kaivonrenkaassa kasvanut piparminttu, joka on nyt ruukussa. Istutin viime vuonna ainakin timjamia ja salviaa. Oregano sen sijaan on villiintynyt ja täyttää pian yhdessä maa-artisokan kanssa puolet vanhasta kasvimaasta.

Siirsin jo pari päivää sitten tuohon viereen laatikkokuvaksi köynnöskuusaman. jonka kukassa mehiläinen on imemässä mettä. Se on enmmänkin piilokuva, mutta tässä toinen kuva samoista kukista ja samasta mehiläisestä. Eilen kuvasin pihan kasveja eri suunnista, mutta kuvat odottavat vielä toistaiseksi kamerassa. Kyllä niitä ennen pitkää tännekin tulee.

1625522.jpg

Rosa rugosa on täydessä kukassa, samoin juhannusruusu. Sireeni ja josikan sireeni kukkivat yhtaikaa, vaikka tavallisesti josikan aika on vasta juhannuksena. Tien varressa vähän kauempana on valtava juhannusruusupensas ja siitä kuulemma meidänkin pihan ruusut ovat lähtöisin. Yksinkertaisempaa kukintaa edustavat lupiinit ja monivuotiset päivänkakkarat. Ne viihtyvät erityisen varmasti meidän vanhassa kasvimaassa, vaikka joka kesä siirrän päivänkakkaroita ruukkuihin ja kiskon lupiininjuuria kärrykaupalla maasta. Nyt olisi tarkoitus suosiolla muuttaa sama kasvimaa kukkakedoksi eli aion heitellä sinne vielä auringonkukan ja kehäkukan siemeniä, vaikka olenkin auttamattomasti myöhäinen kylväjä. Viime vuoden auringonkukat kompostipenkissä olivat oravien tai lintujen kylvämiä.

Urakoimme eilen myös ison, 800 litran vesiastian uuteen paikkaansa. Se ei välttämättä ole mikään kasvimaan kaunistus, mutta hyödyllinen vehje. Iso musta tötsä lepää jalustalla, joka tosin vielä vaatii vähän fiksausta, mutta kun kastelukannun saa suoraan hanan alle, on kastelu helppoa. Vesi lasketaan omasta pihakaivosta. Vähän jännitin eilen, miten pumpun paine riittää, kun matkaa on aika paljon, mutta hyvin vesi lorisi, vaikka tietysti vähän hitaasti. Tämän lisäksi keräämme myös sadevettä. Tai siis siihenkin on sateen sattuessa valmius, mutta vain kasvihuoneella. Talon rännit ulottuvat niin alas, ettei niiden alle saisi kuin korkeintaan pesuvadin. Yritimme kerran irrottaa alinta putkea, jotta tynnöri olisi saatu alle, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

Mutta jos en nyt lähde pihalle, jäävät vähäisetkin hommat tältä päivältä tekemättä. En laske tätä pyhätyöksi...