En ole pitkään aikaan kirjoittanut mitään lukemistani kirjoista enkä etenkään ruokakirjoista. Olen kyllä lukenut paljon ja varsinkin reipasta dekkarikirjallisuutta sekä naisille kirjoitettua aitoa hömppää ja romantiikkaa. Ne ovat tehneet oikein hyvää sukutaulujen tiiraamisen ja historiikkien vastapainoksi.

Nyt innostuin ihan toisenlaisesta kirjasta ja mainostankin siis sitä täysin sumeilematta. Itse asiassa me molemmat innostuimme hurjasti. Tänään meillä kokeillaan chileläistä kirjolohta, joka on parhaillaan marinoitumassa valkoviinissä. Pian se höystetään ainakin persiljalla ja valkosipulilla. Tämä kuulostaa enemmän sunnuntai- kuin maanantairuoalta, mutta eilen syötiinkin toisen päivän lihafärssiä, joten nyt herkutellaan.

Kirjan tekijät ovat kaksi nuorta naista, Elina Huhta ja Anna Talasniemi, jotka ymmärtääkseni myös työskentelevät maahanmuuttajien parissa. Kustantaja Schilds tunnetaan paremminkin ruotsinkielisen kirjallisuuden talona, mutta valikoimista löytyy kivaa suomenkielistäkin.

Viisi Suomeen kotiutunutta henkilöä esittelee kirjassa alkuperäisen kotimaansa oloja, ruokakulttuuria ja omia herkkujaan. Useimmat ruokatarpeet voi ostaa  tavallisesta suomalaisesta ruokakaupasta. Siitä iso plussa, samoin tarvikekuvista, joista tosiaan näkee, miltä  vieraammatkin tykötarpeet näyttävät.

Teksti on mielenkiintoista ja eloisaa ja sitä on kiva lukea. Reseptit ovat selkeitä ja ruokakin on kuvattu harvinaisen konstailemattomasti. Kirjassa vieraillaan Suomeen tuodussa vietnamilaisessa, chileläisessä, venäläisessä, somalialaisessa ja kurdien keittiössä. Nyt kirja ei ole tässä käsillä enkä valitettavasti muista kuvaajan nimeä. Olen lukenut parikin kritiikkiä, jossa kirjaa on kehuttu eikä syyttä.

Nyt lähden nauttimaan aperitiiviksi lasillisen chileläistä valkoviiniä ja jatkamaan kalan valmistamista.