... ja vielä enemmän tuulee. Jatkan uutta tarinaa vielä loppuun illansuussa.

Kaikkea sitä uutisista lukeekin: lunta Lapissa ja Pohjois-Karjalassa, rakeita Tampereella. Meillä vain tuulee. Tuulee niin että pensaat ja köynnökset heiluvat. Tuuli on selvästi yltynyt eilisestä. Yöllä salamoi ja jyrisi ja vettäkin tuli 5 milliä, mutta lisää saisi tulla, mieluiten öisin hiljakseen ja monena yönä peräkkäin. Tuo vesimäärä ei vielä maata kastele. Tälle päivälle  tosin on luvattu sadetta kai melkein koko maahan, mutta ei ainakaan etelä-Suomessa vielä näytä siltä.

1628897.jpg

Kuva on otettu eilen, josikat ja ruusut siinä saavat kyytiä. Pensaat ovat riippumattoni vieressä ja kumma kyllä, siinä oli ihan hyvä lueskella tuulessakin. Paikka oli lämmin ja suojaisa. Katselin vain ylös pajuun, jonka oksat heiluivat ja joista riippui yksi kuiva irto-oksa. Mietin miten kipeästi kopsahtaa, jos se putoaa päähän. Ei kuitenkaan pudonnut. Siis matossa makoilu oli palkinto ahkeruudestani. Mukana oli oikein eväät, vesipullo ja kirja. Luin kirjaa, joka kertoo menneestä pankkikriisistä ja lamasta ja mietin mielessäni, miten vähän sitä tavallinen kansalainen tietää ja ymmärtää esimerkiksi poliitikkojen ja muiden päättäjien toimista. Paljon asiaa meni pääni yli ja ohi, mutta jotain sentään käsitinkin lukemastani.

Siitä minulla on erityisen hyvä mieli, kun sain osan kasvimaasta laitettua valmiiksi. Varmaan pian selviää, miten jänis suhtautuu kasveihini. Loput taimet saavat vielä olla vähän aikaa sisällä. Näin kova tuuli luultavasti repisi pienet raukat kappaleiksi. Muuten voisin ehkä jatkaakin pihahommia, mutta kun kasvimaalle pitää ensin rahdata muutama säkillinen multaa ja kulkupelissä on jotain vikaa. Isäntä lähti hakemaan varaosia ja varmaan myös kuulostelemaan, voiko vian itse korjata. Selkäni muistaa vielä sen, kun kuljetin multasäkkejä tässä aikaisemmin eli oma kiintiöni on täynnä kottikärryillä kuljetetusta mullasta.

Viikonloppu sujui kaikin puolin leppoisissa merkeissä. Lauantai-iltana kuuntelimme satakieltä, joka tosin oli kauempana. Liverrys kuului juuri ja juuri liikenteen melun takaa. Pikapuoliin sekin lopettaa laulelunsa, suunnilleen juhannukseen mennessä. Punarinta oli käväissyt pihassa ihmettelemässä kaadettuja tammenoksia. Sen laulua kuuluu myös usein, samoin mustarastasta. Tietää isäntä sanoa, minun korvani ei moniakaan lintuja erota toisistaan. 

Kumpanakin iltana grillattiin kaslerpihvejä. Ostimme ison kimpaleen marinoimatonta possua, josta tuli mehevät pihvit tunnin, parin marinoinnin jälkeen. Kilohintaan 6.90. Lisäkkeeksi ja tämän päivän lounaaksi itselleni tein ison kulhollisen kaalisalaattia. Ohje on niin yksinkertainen kuin vain voi olla: otetaan kerä kotimaista kesäkaalia, leikataan se aika isoiksi paloiksi, lisätään purkillinen chili-mangolla maustettua creme fraichea, sekoitetaan ja kaadetaan vielä päälle iso rasia rasvatonta raejuustoa ja ehkä vähän lisää mausteita. Salaattia varmaan riittää vielä illaksikin.

----

Tarina siis jatkuu. Puuskittainen tuuli on tänään uutisten mukaan tehnyt tepposia eri puolilla etelä-Suomea, muun muassa Sturenkadulla iso puu kaatui autojen päälle. Meillä ei autojen, mutta sähkölinjan päälle. Ainakin kaksi sähkötolppaa taitaa olla säleinä, mutta ihmeiden ihme: johdot kestivät, sähköt eivät katkenneet meiltä eikä naapureilta ja puukin kaatui naapurin pellon puolelle eikä esimerkiksi meidän talon päälle. Toistaiseksi ainut tappio on tullut siis naapurin huonosti itäneelle viljapellolle, mutta epäilemättä tämä laho puunrohjake vielä meillekin tuottaa laskuja. - Pelastuslaitoksen kaverit kävivät jo ja nyt taitaa Fortumin edustaja ajaa juuri pihaan. Lähden tästä ihmettelemään, missä mennään ja mitä tapahtuu. Että tämmöistä sitä sattuu vanhassa pihassa.