Hyvää kevätpäivää kaikille! Nytpä viikko alkaa hyvin, kun aurinkokin paistaa ihanasti. Jos kuulisin ikkunan läpi, niin varmaan jo linnunlaulukin raikaisi. Ainakin tutut pihalinnut, kuten viherpeippo ja tiaiset ovat laulelleet oikein pienten linnunsydäntensä pohjasta. Mustarastas varmaan pian aloittelee livertelynsä. Pitkästä aikaa tikka käväisi pihassa. Se oli äsken lounastamassa talipötköllä, mutta lehahti tiehensä heti, kun liikahdin ikkunan sisäpuolella. Aina näemmä pitäisi olla kamera käyttövalmiina taskussa.

Varmaan vanhoissa pihapuissa asustaa "eksoottisempiakin" lintuja kuin talitintti. Niitä vain ei näy tai ei ehdi tunnistaa. Puukiipijä käväisi toissa vuonna kerran näytillä. Silloin isäntä teki sille oman kiilamaisen pöntön, mutta viime vuonna ei ainakaan asukkaita vielä näkynyt. Linnut ovat muutenkin nirsoja: uudet pöntöt eivät ainakaan meidän kokemustemme mukaan heti kelpaa kenellekään, vaan linnut mieluummin valitsevat vanhan tutun.

Puukiipijästä vielä, se pöntön suuaukko tulee lähes puunrunkoa vasten ja sen pitää olla niin kapea rako, etteivät muut linnut tai oravat pääse pahantekoon tai valloittamaan pönttöä. Nyt luin Luonto-lehdestä, että puukiipijät ovat lisääntyneet selvästi pöntötyksen ansiosta. Pönttöjä kuulemma pitäisi olla pihassa kaksin kappalein ja väliä parisataa metriä. Lintu tekee pesän kumpaankin, miettii kumman valitsee ja sitten lopulta tietysti ottaa toisen perheensä pesäksi.

Kameraa kaipasin aamullakin, kun istuin availemassa tietokonetta. Orava kurkisteli ikkunasta pöllämystyneen näköisenä sisälle. Sitähän en tietysti tiedä, millainen näkö oravalla on ja vielä vähemmän tiedän, miten orava yleensä ikkunan takaa valoisasta ulkoilmasta näkee huoneeseen. Siellä se nyt kuitenkin istui villiviinin oksalla ja tiirasi minua uteliaan näköisenä.

Huomaan kirjoittelevani kaikenlaista luonnosta ja eläimistä ihan kuin olisin suurempikin asiantuntija. Sitä en suinkaan ole. Kirjoituksissani voi olla vaikka miten karkeita virheitä tai hölmöyksiä, joille oikeat asiantuntijat nauravat katketakseen. Seuraan ihan vain lähiluontoa ja pihapiiriä ja kirjoitan minkä kirjoitan. Samalla tavalla sanon ikioman henkilökohtaisen mielipiteeni toisten kirjoittamista kirjoista tai kerron kokemukseni jonkin ruokalajin onnistumisesta. Tai muistelen omia ehdottoman subjektiivisia kokemuksiani aikojen takaa.

--- Raportti pyöräilystä: eilen 15 km, tänään aamupäivällä 5 km, mutta päivähän on vasta puolessa, harjoitukset jatkuvat, joskaan takamus ei ole vielä tottunut tähän istuimeen. Isäntä arveli, että satulan malli on liian leveä ja lupasi katsella parempaa. Ehkä hän kuitenkin aikoo katsella ensin myös sitä, miten kauan rouvan harrastus jatkuu.