Meidän isäntä tuli illalla sisälle ja kertoi ajatelleensa. Hänellä on tapana noudattaa vanhaa hyvää ohjetta, jonka mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se onkin hyvää vastapainoa eukon tyylille: ensin tehdään, sitten korjataan.

Nyt hän oli kehittänyt päässään tulevan lehtikompostorimme toiminta-, rakennus- ja käyttöperiaatteet. Arvelisin, että pikapuoliin isäntä lähtee rautakauppaan ostamaan tarvikkeita ja sitten vaan - hupsis - tehdään lehtikompostori. On mukava tietää, että ehkä jo rakennusvaiheeseen tämä meidän Keksijä-Pellemme tarvitsee Pikku apulaista, mutta viimeistään sitten kun lehtiä kerätään talteen, pääsee P-a kuulemma tamppaamaan lehtisilppua.

On mukavaa tehdä töitä yhdessä, varsinkin kun Keksijä-Pelle pyrkii koko ajan kehittämään näitä päivittäisiä pihatoimintoja niin, että ne sujuvat ergonomisesti ja muutenkin kaikin puolin mahdollisimman helposti. Pieniä asioita, suuria idiksiä, jotka päälle päätteeksi toimivat. Hän kyllä kuuntelee minunkin kehitelmiäni.

919521.jpg

Tästä ajattelusta. Sitä olisi aihetta itse kunkin kehittää. Tiedän etten kuulu maailmanhistorian suurten ajattelijoiden joukkoon, mutta huomaan myös, miten helposti vähäinenkin aivotoiminta lamaantuu ja ajattelu kutistuu, jos sen antaa kutistua. Läheisen vakava sairastuminen tosin osoitti todeksi myös sen, että ihmisellä on sittenkin valtavasti aivokapasiteettia. Jos yksi reitti sulkeutuu, voi toinen avautua.

Olin työvuosien ehkä viimeiset kymmenen vuotta niin intensiivisesti työssä kiinni, että oman itseni henkinen kehittäminen jäi hyvin taka-alalle. Näin siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, että työ oli laadultaan henkistä. Väliin tietysti mahtui oikeaa fyysistäkin ahertamista esimerkiksi silloin kun raahattiin naisissa työhuoneesta toiseen painavia muuttolaatikoita, kun  kaikille konttorin miehille sattui äkkiarvaamatta vakavia iskias-oireita.

Työskentelin hyvin intensiivisesti. Kiire jätti jälkensä. Vaikka työn jälki oli omasta mielestäni hyvääkin, itsensä kiittely ei riitä, jos esimiesten tuki ja kannustus puuttuu. Sellaisessa tilanteessa työ stressaa lopulta niin, että monet ajatukset jäävät ajattelematta ja ihminen käpertyy itseensä. Tunteehan sitä olevansa mitätön surkimus, kun sitä tarpeeksi monta kertaa toitotetaan. Ja lopulta kuulee kenties sellaistakin, mitä ei sanota tai tarkoiteta. Kaikista esimiehistä ei todellakaan ole esimiehiksi. Työuupumuksesta selviäminen voi kestää vuosia. 

Nyt poistun lukemaan päivän postia ennen kuin tuo Pelle tule kutsumaan työn ääreen. Äsken tosin satoi, joten rakennuspuuhat ehkä siirtyvät. Näköjään postissa tuli muun mukana jättipaksu Kotilieden 85-vuotisjuhlanumero, jossa selaamisen perusteella riittää huimasti lukemista. Ja muistelua lähiten omista lähtökohdista ja muistoista.